Trivselregler
Reglerna gäller inte bara Dig som bostadsrättshavare. Även familjemedlemmar omfattas liksom gäster, inneboende, transportfirmor eller hantverkare som utför arbete åt Dig i lägenheten. Reglerna gäller också för andrahandshyresgäster. Föreningen har egna hyresgäster och reglerna gäller även för dem.
Utöver ordningsreglerna gäller föreningens stadgar.
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V X Y Z Å Ä Ö
A
Aktsamhet
Andrahandsuthyrning
Anslagstavlor
Ansvar för ordningen
Avstängning/ändring av EL, VVS, GAS
B
Balkonger, altaner
Barnvagnar
Bastu
Brandskydd
C
Cyklar, mopeder
D
Dörrmattor
E
Egen snöröjning
EL-problem
F
Flytt
Fönstervård
G
Garage
Gemensamma kostnader
Grovsopor
Gården
H
Hiss
Husdjur
Hushållssopor
I
J
K
Kontakt med styrelsen
Källare
L
Lägenhetens ändamål
Lägenhetsunderhåll
M
Mattpiskning
N
Namnskylt
O
P
Parabolantenn
Plötsligt utströmmande gas
Plötsligt utströmmande vatten
Q
R
Renovering
S
Skadedjur
Soppåsar
Störningar
Säkerhet
T
Tvättstuga
U
V
Vad händer om reglerna inte följs?
Vårstädning
X
Y
Z
Å
Ä
Ö
Aktsamhet
Tänk på att vara rädd om och väl vårda föreningens egendom. Kostnader för underhåll och reparationer betalas av alla gemensamt.
Om akut skada inträffar i huset tag i första hand kontakt med någon i styrelsen.
Andrahandsuthyrning
Uthyrning i andra hand kräver styrelsens samtycke och fullständiga hyreskontrakt.
Tillstånd under begränsad tid erhålles tex vid arbete eller studier på annan ort.
Begäran om samtycke ska vara skriftlig och innehålla skäl, tidsperiod och vem som ska hyra lägenheten. Om uthyrningen ska pågå längre tid än två år ska hyresgästen avstå från besittningsskydd.
Besittningsskyddet för andrahandshyresgäst avtalas bort genom fylla i hyresnämndens särskilda blankett för detta.
Tillstånd skall begäras oavsett om hyresgästen debiteras hyra eller ej.
Det är tillåtet att ha inneboende, men det förutsätter att du själv bor stadigvarande i lägenheten.
Anslagstavlor
Innanför varje gårdsentré finns anslagstavlor där styrelsen anslår information. På anslagstavlorna anslås bl a städscheman för trapphus och mässingputs. Här anslår du meddelande om du avser sälja din bostadsrätt.
Ansvar för ordningen
Styrelsens uppgift är att ta hand om den löpande förvaltningen av föreningen, ansvara för fastighetens skick och underhåll samt verkställa de beslut som föreningsstämman fattar. I den löpande förvaltningen ingår också ordningsfrågorna.
Detta innebär att styrelsen har ansvaret för att det är ordning och reda både i och utanför huset. Alla är skyldiga att rätta sig efter ordningsreglerna.
Att bo i bostadsrätt innebär ett gemensamt ansvar. Som medlem i föreningen har Du inte bara rätten till en bostad i föreningens hus. Du har också skyldigheter mot föreningen och övriga medlemmar!
Meningen är att styrelseansvaret skall cirkulera. Det kan därför bli "Din tur" vid nästa föreningsstämma, som skall hållas före maj månads utgång varje år.
Avstängning / ändring av VVS , EL,GAS
Du måste i god tid kontakta styrelsen om Du behöver stänga VVS, EL eller GAS-ledningar. Avstängningar måste i god tid meddelas berörda grannar. Dessa arbeten får endast utföras av behörig person.
Balkonger, altaner
Balkonger/altaner får inte användas för:
permanent förvaring av föremål som inte hör till normal balkongmöblering.
skakning av mattor, sängkläder mm.
grillning,
Placera alltid blomlådor innanför balkongräcket.
Se till att balkong-/altandörr är ordentligt stängd för att undvika att vatten tränger in vid kraftig nederbörd och/eller snösmältning.
För inglasning av balkong krävs skriftligt tillstånd av styrelsen samt bygglov.
Färg på eventuell markis bör vara enhetlig för huset. Kontakta styrelsen för information.
Barnvagnar
Barnvagnar får inte placeras i entréplanet.
Barnvagnar får tills vidare parkeras i föreningsrummet, Idungatan 2, nb, under förutsättning att barnvagnsägarna, vid behov, städar dels i föreningsrummet, dels i entréplanet innanför porten Idungatan 2.
Cyklar får ej parkeras i föreningsrummet.
Nyckel till barnvagnsparkeringen kvitteras genom styrelsen.
Bastu
Snett mittemot tvättstugan finns bastun. På väggen utanför bastun finner Du bokningslista ochinstruktioner.
Brandskydd
Möbler, paket, leksaker eller annan materiel får ej förvaras i trapphus eller källargångar. Vid rökfyllt trapphus är alla lösa föremål en potentiell dödsfälla vid utrymning.
Din lägenhet skall vara utrustad med minst en fungerande brandvarnare.
Goda råd om brandskydd kan du hitta på http://www.brandsakerthem.se
Cyklar
Cyklar skall förvaras i cykelrummet i källaren eller längs garagenedfarten. Till cykelrummet tar man sig endast genom garageporten. Det är förbjudet att dra cyklar genom entréerna och cyklar får ej parkeras på gården!
Dörrmattor
Dörrmattor och/eller andra privata ting får ej placeras i trapphusen. Du får heller inte spika upp julkransar eller annat pynt på utsidan av din lägenhetsdörr.
Håll trapphusen fria från blommor, krukor dörrmattor och andra föremål. Vid rökfyllt trapphus är alla lösa föremål en potentiell dödsfälla vid utrymning. Dörrmattor utanför lägenhetsentréerna är dessutom hinder vid städning.
Egen snöröjning
För att undvika röta i fönsterbågar och balkongdörrar är det vars och ens skyldighet att snöröja balkonger och fönsterbleck. Borsta bort snön vid nysnö innan den fryser till is och utgör rasrisk.
EL-PROBLEM
El-säkringar byts i respektive lägenhets el-central. I sällsynta fall kan
huvudsäkring gå sönder i el-centralen i källaren. Meddela i så fall detta till styrelsen.
Om Du tänker flytta
Om Du avser att sälja Din bostadsrätt, skall Du, enligt stadgarna, meddela styrelsen och övriga medlemmar detta. Meddelas lämpligen med ett meddelande på båda anslagstavlorna.
I samband med försäljning tar styrelsen ut en administrativ avgift på f.n. 850 kronor som säljaren skall betala till föreningen.
Kostnaden vid pantförskrivning av lägenheten är f.n.1000 kronor och betalas av sökanden till föreningen.
Tänk på att den som övertar Din lägenhet också ska godkännas som medlem i föreningen innan inflyttning får äga rum. Tag därför reda på vad som krävs för att få medlemskap.
Tillsammans med en ansökan om medlemskap ska även ett exemplar av överlåtelseavtalet lämnas till styrelsen, som har rapporteringsskyldighet till skatteverket .
Lämna medlemspärmen med ordningsregler och samtliga nycklar till den som övertar Din lägenhet!
Slutligen glöm inte att städa trapphuset ända från lägenheten ner till porten efter varje visning.
Fönstervård
Du är själv ansvarig for målning av fönstren ända ut till utsidan (den gröna delen), vilkenföreningen målar. Insida ytterbåge och utsida innerbåge är det således Din skyldighet att måla.
Rengör gröna färgen på utsidan i samband med fönsterputsning. Den smutsiga Stockholmsluften är aggressiv mot den utvändiga färgen.
Tätning av fönstren åligger också var och en. Kom ihåg att alltid täta mellan fönsterkarm och den inre fönsterbågen. Då uppstår inte kondens mellan rutorna, med risk för röta.
Garage
Plats i garaget erbjuds efter principen att den som har längst tid som medlem erhåller först plats, när en garageplats blir ledig.
Gemensamma kostnader
Kostnader för vatten och gemensam el betalas av föreningen d.v.s. alla bostadsrättshavare gemensamt. Värme representerar den enskilt största kostnaden för föreningen. Ställ inte möbler och häng inte täta gardiner framför radiatorerna. Byt tätningslister i fönster och dörrar om det känns dragigt alternativt, justera stängningsbeslagen.
Grovsopor
Grovsopor skall ställas i soprummet för grovsopor i källaren. Till grovsopor räknas mindre möbler, uttjänta kläder, småelektronik. Här finns även kärl för batterier, glödlampor och metall.
Färgburkar och andra kemiska produkter får inte lämnas i grovsoprummet utan ska lämnas på närmaste miljöstation eller återvinningscentral.
Byggmaterial, disk- eller tvättmaskiner och dylikt är ej grovsopor. Om sådant material ställs i grovsoprummet kommer styrelsen att debitera bortforslingskostnaden på berörd medlem.
Minimiavgiften är 2 000 kronor.
Du som har tillgång till bil kan med fördel transportera dina grovsopor till Vanadisbergets återvinningscentral. Infart från Cederdalsgatan mellan Sveaplan och Roslagstull.
Centralen är öppen kvällar och helger.( måndag – fredag kl 1700 – 2100 samt lördag –söndag 0900-1600).
Glasflaskor, hårda och mjuka plastförpackningar, metallförpackningar, tidningar och wellpapp/kartonger lägger du i återvinningsstationen vid Sveaplan eller Hagagatan 25.
Du som inte kan eller orkar frakta dina grovsopor till vare sig återvinningscentral eller återvinningsstation kan nyttja föreningens grovsoprum. Kartonger och annat skrymmande måste du först komprimera ( vika och packa ihop). Ordningsregler för nyttjande av grovsoprummet finner du på dörren till grovsoprummet.
Gården
Gården får användas för privata arrangemang. Glöm inte att på anslagstavlorna i förväg informera grannarna Marschaller får ej tändas i närheten av huset. Flytande stearin och sot på sockelstenen går nämligen ej att få bort.
Kasta ej cigarettfimpar på gården. Gäller även balkong- och fönsterrökare!
Hiss Idungatan 2
Tänk på att stänga hissdörrarna varsamt! Ovarsamhet stör dina grannar, i synnerhet de på nedre botten eftersom alla passerar detta plan. Sänd ner hissen efter användandet. De flesta åker upp men går ner. Använd pappskydden som finns i dammsugarskrubben (mitt emot städskrubben Idungatan 2) om Du eller din entreprenör / transportör skall frakta gods som kan skada målning och glas i hisskorgen.
Vid fel på hissen, kontakta styrelsen.
Vid användning av hissen skall stor försiktighet iakttagas, dels ur säkerhetssynpunkt, dels för att minska slitaget.
Husdjur
Innehavare av husdjur ska övervaka att dessa inte stör eller förorenar i fastigheten och inte heller rastas i planteringar eller på barnens lekytor. Djurets spillning skall plockas upp!.
Hushållssopor
Töms i plastpåsar som knyts igen väl. Inga flytande sopor får slängas i hushållssoporna.
Soppåsar får inte förvaras tillfälligt på balkongen eller i trapphuset. Fyll sopsäckarna, i sopskåpet på gården, från vänster till höger.
Kontakt med styrelsen
Styrelsen har tillgång till ett rum på Idungatan 2 nb. Om Du har några förslag till förbättringar eller vill anmäla någon defekt som Du tycker är av gemensamt intresse, kan Du skriva ett meddelande om detta och lägga i föreningsrummets brevinkast. Håll Dig för övrigt à jour med vad styrelsen anslår på anslagstavlorna som finns vid varje gårdsentré..
Styrelsemedlemmarnas namn och telefonnummer återfinns under anslås på på anslagstavlorna.
Källare
I källarförråden förvaras personliga tillhörigheter. Källargångarna ska hållas fria. Undvik att förvara stöldbegärlig egendom i källarförråden. Glöm inte släcka lyset efter dig, både i inre och yttre källaren.
Lägenhetens ändamål
Bostadsrättshavaren får inte använda lägenheten till något annat ändamål än till bostad.
Verkstad eller annan liknande verksamhet är inte tillåten.
Lägenhetsunderhåll / Förändringar i lägenheten
Enligt bostadsrättslagen får Du inte göra större förändringar i lägenheten utan tillstånd av styrelsen.
Bostadsrättshavare ansvarar för att underhålla lägenheten. Vad som ingår i lägenheten och som ska underhållas framgår av föreningens stadgar. Till lägenheten räknas normalt lägenhetens golv, väggar och tak, inredning i kök och badrum, glas och bågar i fönster samt entrédörr.
Om något går sönder ansvarar Du själv för att nödvändig reparation blir utförd. Hantverkare som anlitas skall vara fackmän och inneha ansvarsförsäkring. Det är din uppgift att tillse att
hantverkaren har erforderlig ansvarsförsäkring samt efterfråga F-skattsedel.
Det är särskilt viktigt att Du har uppsikt över lägenhetens våtutrymmen. Läckageskador kostar stora pengar och leder i allmänhet till stort obehag för den som drabbas, ofta inte bara Du utan också dina grannar.
Samtliga medlemmar bör teckna en särskild bostadsrättsförsäkring, vilken kan ge ett visst skydd om olyckan är framme. Det kan röra sig om stora belopp om föreningens fastighet skadas.
Mindre förändringar får göras i lägenheten. Du får t ex lägga nya golv, sätta upp nya skåp och byta ut vitvaror i köket. Mer omfattande förändringar kräver dock styrelsens tillstånd, t.ex. om Du vill ta ner en vägg, dra nya rör i kök och badrum, ändra bärande konstruktion eller ändra lägenhetens karaktär.
Om du avser att göra ingrepp i eller förändra gemensamma ledningar såsom:
-vatten,
-ventilation,
-avlopp,
-värme,
-gas eller el
skall detta anmälas till styrelsen i god tid innan reparation/installation/ändring får påbörjas.
Styrelsen skall ges möjlighet att besiktiga lägenheten både före och efter förändringar som nämns ovan. Du måste ha styrelsens skriftliga god kännande innan arbeten av denna omfattning påbörjas!
Ansökningsblankett för detta finner du här <hyperlänka till blankett>
Husets exteriör får du inte förändra
Ibland kan det också behövas bygglov / bygganmälan för att utföra vissa åtgärder i lägenheten. Även i dessa fall måste anmälan lämnas till styrelsen och skriftligt godkännande erhållas.
Övrigt: Tänk också på att ta hänsyn till omkringboende när Du utför bullrande arbeten i lägenheten. Sådana arbeten bör i första hand utföras under dagtid.
Mattpiskning
För piskning och vädring av mattor, sängkläder m m finns piskställning på gården.
Namnskylt
Vid in- och utflyttning byts namnskyltarna på lägenhetsdörrarna av styrelsen. Skyltarna är plastbehandlade och får ej putsas.
Parabolantenn
Det är inte tillåtet att utan styrelsens tillstånd sätta upp parabolantenn eller annan utomhusantenn på fasad eller balkongräcke.
PLÖTSLIGT UTSTRÖMMANDE GAS
Om du inte kan stänga gasen med ventil i din egen lägenhet skall du stänga gashuvudventilen som sitter straxt ovanför huvudvattenventilen, se: "plötsligt utströmmande vatten".
PLÖTSLIGT UTSTRÖMMANDE VATTEN
I första hand stänger du ventil i din lägenhet.
Om detta inte fungerar, spring ner i bastun och stäng huvudvattenventilen. Den sitter mellan bastun och duschutrymmet, intill vattenmätaren, ungefär 1 m från golvet.
Renovering
Se bifogat dokument rörande medlemmens skyldighet vid reparationsarbete i dennes lägenhet. MEDLEMS ÅTGÄRDER INFÖR RENOVERINGSARBETEN I LÄGENHET.doc
Skadedjur
Matning av fåglar är inte tillåten inom fastigheten på grund av att matrester riskerar att locka till sig råttor och andra skadedjur. Tänk på att stänga dörrarna till gården, så att råttorna inte kommer in i fastigheten.
Fastigheten är försäkrad genom Anticimex för dessa skador.
Soppåsar
Hushållssopor skall i väl förslutna plastpåsar läggas i sopskåpen på gården. I annat fall kommer soporna att hamna i entrén på Hagagatan 35 som är hushållssopornas transportväg. Sopskåpen fylls från vänster till höger.
Säckarna hämtas varje måndag f.m och torsdag f.m. Du får heller inte lägga flytande sopor i din soppåse. Gammal mjölk och sillake luktar mycket illa, länge, om det hamnar på entrémattan.
Soppåsar får inte ställas i trapphuset eller på balkongerna. Inte ens en liten stund, p.g.a risken för bl.a. råttor, duvor, skator m.fl skadedjur.
Störningar
Alla boende är skyldiga att visa hänsyn!
För att alla ska trivas är det viktigt att man inte störs av omkringboende.. Lagen ser strängt på störningar! Den som stör och inte rättar sig efter tillsägelse från styrelsen kan i allvarligare fall komma att bli uppsagd från lägenheten. Skyldigheten gäller i lägenheten men också i gemensamma utrymmen som t ex i trapphus, hiss och tvättstuga.
Diskmaskiner, tvättmaskiner eller andra maskiner skall vara korrekt monterade för att inte störa grannar eller skada fastigheten
Reglerna gäller dygnet runt men det är extra angeläget att följa reglerna på vardagar 22.00 ---07.00. Helger 22.00 --- 09.00. Man bör undvika att köra tvätt- och diskmaskiner under denna tid.
Skall du ha livlig fest, informera gärna grannarna i god tid.
Reglerna härrör från Bostadsrättsnämnden som är den instans som behandlar tvister i denna typ av ärenden.
Säkerhet
Allmänt:
-Släpp inte in någon obehörig person i fastigheten.
-Lämna inte källardörrar / garageport öppna eller olåsta.
-Var försiktig med eld.
-Meddela grannar eller styrelsen om Du är bortrest under en längre tid.
-Om kodlåset inte fungerar på porten, och Du inte har portnyckel, prova att passera genom den andra porten.
Tvättstuga
Föreningens tvättstuga är belägen i källaren Bokningslista sitter mitt emot dörren, där också reglerna för bokning finns.
Vad händer om ordningsreglerna inte följs?
Om ordningsreglerna inte följs kan styrelsen i allvarligare fall ifrågasätta om Du skall få bo kvar. Förseelser som är av liten betydelse för föreningen och övriga medlemmar kan inte leda till uppsägning. Först måste styrelsen anmana den som bryter mot reglerna att följa dessa. Därefter, och om medlemmen eller hyresgästen trots anmaningen inte följer reglerna, kan det blir fråga om uppsägning. Hur föreningen fungerar och vilka rättigheter/skyldigheter medlemmarna har, framgår i stort sett av stadgarna.. Allt har dock inte gått att reglera i stadgarna, varför Du även skall iakttaga nedanstående punkter, vilka styrelsen bedömt särskilt viktiga för att alla skall trivas i huset.
Vårstädning
Varje år, vanligtvis i maj, är det gemensam vårstädning av gemensamma utrymmen. Då skall föreningens medlemmar deltaga i en grundlig städning av trappuppgångar och alla övriga gemensamma utrymmen ( gården, källaren, garaget, bastun etc ).